Doğru Perde Seçimi Nasıl Yapılır

Ev dekorasyonunda perde seçiminin incelikleri

Mobilyalarınızı özenle seçtiniz, yeni koltuk modellerini ve halıları tüm ayrıntılarına kadar titizlikle incelediniz… Ve sıra geldi perde seçimine. Güzel haber; perde seçimiyle dekorasyonunuzu şık bir şekilde tamamlamanız ve hatta güçlendirmeniz mümkün. Ancak doğru perdeyi seçebilmek için üzerinde özenle durmanız gereken birkaç püf noktası bulunuyor; çünkü perde seçimi, dekorasyona uygun bir kumaş bulmaya çalışmaktan çok daha fazlası.

Farklı perde modelleri arasından seçim yaparken, perdenin tarzı kadar fonksiyonuna da karar vermeniz gerekiyor. Seçtiğiniz perde ışığı filtrelemeli mi yoksa gizlilik mi sağlamalı; dekorasyonu tamamlayıcı bir renkte mi olmalı yoksa güçlendirici bir dokunuş mu katmalı; uzunluğu ne kadar olmalı? İşte perde seçiminde dikkat edilmesi gereken konular:

  1. Renk ve materyal seçimi

Perdenizin rengi ve kumaşı, dekorasyonunuzu tamamlamanın yanı sıra, ışığı filtreleme ve mahremiyet sağlama gibi fonksiyonlar açısından da önemli bir püf noktası. Eğer güneş ışığının içeri girmesinden keyif aldığınız, salon ya da oturma odası gibi bir alan için perde seçiyorsanız ortama daha çok ışık girmesini sağlayacak ince kumaşlar, açık renkli tül perdeler ve transparan seçeneklere yönelebilirsiniz. Daha fazla mahremiyet gerektiren yatak odası gibi alanlarda ve doğal ışığa ihtiyaç duymadığınız televizyon odası gibi mekanlarda ise ışık, ısı ve hatta ses yalıtımı sağlamak için kadife ya da süet gibi, daha kalın, daha koyu renkli kumaşlar veya blackout perdeler tercih edebilirsiniz.

Rahat, canlı ve aydınlık bir seçim için keten ya da pamuk gibi ince ve hafif kumaşları seçebilir; süet ya da kadife gibi kalın kumaşlar ve koyu renklerle daha dramatik bir görünüm yakalayabilirsiniz. Ayrıca kumaşın kalınlığının ve ağırlığının perdenizin duruşu üzerinde büyük bir etkisi olduğunu, özellikle çok güneş alan ortamlarda perdelerin renginin güneşten etkilenebileceğini, keten ya da kadife dokulu kumaşların daha uzun süreli bir kullanım sunduğunu ve doğal renklerin farklı dekorasyonlara daha iyi uyum sağladığını aklınızda bulundurmanızda fayda var.

  1. Ölçüler

Perde ölçüsü, perde seçiminde en az materyal kadar önemli konulardan biri. Çünkü perdelerin uzunluğu ve genişliği değiştikçe, ortama kattıkları hava da değişiyor. Perde ölçüsü alırken:

  • Perde genişliğini hesaplamadan önce perdenizin ne kadar yoğun durmasını istediğinize karar verin. Düz bir görünüm için perdenin pencere genişliğinden yaklaşık 20 cm daha uzun olması yeterliyken, drapeli bir görünüm için bu genişliğin pencere genişliğinin 3 katına kadar çıkması gerekebilir.
  • Perdenizin yüksekliğinin belirlemeden önce perdenizin odaya nasıl bir hava katmasını istediğinize karar verin. 
  • Perde yüksekliğini belirlerken, perde askısı ve perde asma aparatlarının yüksekliğini de hesaba katın.
  • Alçak tavanlı ortamlarda uzun perdeler tercih ederek tavanın daha yüksek görünmesini sağlar; daha hafif, uçuş uçuş perdelerle küçük odaları olduğundan daha büyük gösterebilirsiniz.
  1. Tarz

Yanlış perde seçimi, keyifle dekore ettiğiniz bir ortamın dekorasyonunu olumsuz etkileyebilirken; doğru perde seçimiyle, dekorasyonunuzda yaratmak istediğiniz havayı kusursuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Perde seçimini yalnızca koltuklara ve halıya göre yapmak ya da perdenin tarzını göz önünde bulundurmadan yalnızca renk uyumu sağlamaya çalışmak, perde seçiminde sıkça yapılan hatalar arasında. Perdenin dekoratif görevini tam anlamıyla yerine getirebilmesi için, ortamdaki mobilya ve dekoratif öğeleri, tarz bakımından da tamamlaması gerekiyor.

Renkli ve desenli perdelerle ortamlara enerji katabilir, natürel renklerle huzurlu bir görünüm yakalayabilir; perde rengini dekorasyonun renk paletinden seçerek görünümü yumuşatabilir ya da zıt renkler kullanarak odak noktası oluşturabilirsiniz. Seçim sizin.

Eğer kararsızsanız, perde siparişinizi vermeden önce web sitemizde yer alan Talk to a DesignExpert sayfasından alanında uzman bir danışman ya da iç mimarla iletişime geçebilir; dilerseniz sunduğumuz Ücretsiz Numune hizmetinden yararlanarak seçtiğiniz perde kumaşının dekorasyonunuzla ve ortamdaki renklerle nasıl bir uyum sağlayacağını kontrol edebilirsiniz.

Klasik, modern, geleneksel ya da renkli… Sizin perdeniz hangisi?

 

Anahtar kelimeler: perde seçimi, doğru perde, perde modelleri, perde nasıl seçilir